Kleuters

Interrand gaat samen met jouw school voor minder afval! Hier vind je een overzicht van alle lespakketten, materiaal en vormingen die je bij ons kan krijgen.

Vorming

Fostplus vorming voor kleuters: Viesvuilland

Viesvuilland is een animatieprogramma voor kleuters en eerste graad lager onderwijs.
 
 INTERACTIEF LEREN OP SCHOOL - VIESVUILLAND
Vies en vuil… zo ziet Viesvuilland eruit. Plots werden de mensen er lui, heel lui, en gooiden ze zomaar hun afval op de grond. Door de wind zwierf het doorheen de straten naar pleinen, perken en bossen. De bomen en dieren werden er ziek, droevig en boos van. Zo kon het niet langer…  Er moest iets gebeuren! 
 

De hulp van de koning van Viesvuilland werd ingeroepen. Maar zelfs na heel diep nadenken, had hij geen oplossing klaar. Behalve … dat de prinsen en prinsessen van Viesvuilland de wijde wereld zouden intrekken, op zoek naar een oplossing voor het vele afval. En zo komen de prinsen en prinsessen van Viesvuilland misschien ook bij jou op school terecht.

Via een spannend sorteerparcours gooien we het afval alvast in de juiste vuilnisbak. Sorteren blijkt immers een goede oplossing. Maar misschien hebben jouw slimme kleuters ook wel een oplossing om afval te voorkomen? 

Viesvuilland is helaas niet het enige land dat wel eens vies en vuil is. Is jullie omgeving proper? 

Doelgroep: 1e tot 3e kleuterklas, 1e en 2e leerjaar

Duur: 

  • 30 minuten voor de 1e kleuterklas, 
  • 50 minuten voor de 2e en 3e kleuterklas
  • 75 minuten voor het 1e en 2e leerjaar 

INTERACTIEF LEREN OP SCHOOL - VIESVUILLAND

Praktisch

Boeken

De Vuilnisman (Liesbet Slegers)

Auteur Liesbeth Slegers werkte een heel mooi boekje uit rond de afvalophaler. De vuilnisman haalt overal het vuil op met zijn grote vuilniswagen. In dit boek laat de vuilnisman je zien wat hij allemaal doet en wat er met het afval gebeurt. Een verhelderend informatief boek op kleutermaat over de vuilnisman. Dit boek kan in de kleuterklas gebruikt worden rond de thema’s afval, afvalverwerking en milieu. Vraag zeker eens aan de bibliotheek of zij het boekje ter beschikking hebben. Het boekje kan eveneens aangekocht worden op verschillende online webshops.

Mijn recyclagepark

Mijn ophaalkalender