Omdat er vaak nog aangename temperaturen zijn, is september ook de ideale maand om tuinresten te gaan composteren. Dat doe je op een grote hoop, in compostbakken of -voor kleine hoeveelheden- in een compostvat.

Dit zijn 3 belangrijke aandachtspunten:

1. Meng materialen die veel vocht bevatten (groenten, fruit, grasmaaisel) met voldoende materialen die zorgen voor luchtcirculatie (haagscheersel, takjes, blaadjes, twijgen…). Heb je vooral droge materialen, maak ze dan nat, want droog materiaal composteert niet.

2. Maak alles voldoende klein. Afhankelijk van het materiaal lukt dat bijvoorbeeld met een mes, een snoeischaar, een hakselaar of een haagschaar. 

3. Houd nadien de hoop vochtig en zorg voor verse lucht door hopen en bakken om te zetten in het voorjaar of door regelmatig een beluchtingsstok te gebruiken bij een compostvat.

*Wil je perfect voorbereid beginnen aan je compost-avontuur, klik dan hier voor onze korte en duidelijke compost-video’s.

*Wie als Inwoner van de regio Interrand,  een compostvat- of compostbakken aankoopt, komt in aanmerking voor een subsidie. Klik hier voor meer informatie.  

Jan Godemont, medewerker van de provinciale campagne ‘Leve de Tuin’  i.s.m. Interrand, zal ook aanwezig zijn op de R-bruikdag in Kamp Kwadraat in Overijse op 29/09 tussen 10u en 14u. Hij kent alle geheimen van het kringlooptuinieren en het composteren van tuinafval. We verwelkomen je er met veel plezier.