De gemeenteraden van Hoeilaart, Overijse en Tervuren keurden onlangs het voorstel van Interrand goed om de volumes en prijzen van een aantal huisvuilzakken aan te passen.

Nieuwe formaten en tarieven

Voortaan zal het volume van de beige restafvalzak verlaagd worden naar 30 en 50 liter (i.p.v. 35 en 70 liter), voor respectievelijk € 1 en € 1,70 (i.p.v. €2) per zak.

De nieuwe gft-zakken, vervaardigd uit sterkere, gebruiksvriendelijkere en composteerbare bioplastic (in plaats van kraftpapier), blijven beschikbaar in drie verschillende formaten: 20 l, 40 l (i.p.v. 35 l) en 60 l (i.p.v. 70 l). Er is een lichte prijswijziging voor het middelgroot en groot formaat: €0,60 (i.p.v. €0,50) en €0,90 (i.p.v. € 1). Het tarief van de kleine gft-zak blijft identiek.  De oude zakken mogen nog gebruikt worden tot ze opgebruikt zijn. 

Zware restafvalzakken: Dylan vraagt je om even stil te staan bij het gewicht van je huisvuilzakken.

  ‘Ik werk al ongeveer één jaar als lader bij Interrand. We laden per ronde ongeveer 11 ton restafval in de ophaalwagen, dat zijn meer dan 1.000 vuilzakken per dag. De invoering van de roze zak heeft ervoor gezorgd dat al de lichte plasticverpakking uit de restafvalzak verdween. Het maximaal gewicht van 15 kg wordt hierdoor te vaak overschreden. Het probleem met de te zware zakken is dat ze veel makkelijker scheuren waardoor het afval overal op straat vliegt en opgeruimd moet worden. Daarnaast zijn te zware zakken echt belastend voor onze gewrichten en onderrug. De kleinere zakken zullen er hopelijk voor zorgen dat ze minder zwaar zijn.’ 

Er werd ook beslist om de prijs per liter restafval aan te passen aan de toenemende kosten voor de verwerking van restafval en zo het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toe passen. De prijzen van de afvalzakken werden sinds het jaar 2014 niet meer geactualiseerd.


Goed sorteren loont!

Anderzijds blijft de kostprijs van de zakken voor de recycleerbare fracties (pmd, gft en zachte plastics) ongewijzigd en laag.

Op die manier zal recycleren nog meer lonen en zullen de burgers verder aangespoord worden om het recycleerbare afval uit de restafvalzak te houden. We zien dat vandaag nog te veel papier, plastiek en etensresten bij het restafval belanden, die kunnen er allemaal uit geweerd worden. Dat zal zorgen voor veel minder restafval en een besparing op de aankoop van restafvalzakken.

Wie goed sorteert, zal aanzienlijk minder betalen voor zijn huisvuilophaling. Waar je een aantal jaar geleden als doorsnee gezin wekelijks steevast een grote volle restafvalzak had, heeft een gezin dat goed sorteert ondertussen genoeg aan een kleine restafvalzak, sommigen zelfs aan één om de twee weken! Wat men uit het restafval kan sorteren, wordt immers gratis (papier en karton) of in veel goedkopere zakken opgehaald. Voortaan mogen ook etensresten in de gft-zak, dus nog minder restafval en minder kosten!