Tip 1: Gooi producten met ‘ten minste houdbaar tot’ niet zomaar weg als de datum verstreken is.

Een vergeten blik tomatenpuree wordt na jaren teruggevonden in de kast. ‘Ten minste houdbaar tot aug 2014’ zegt het label. Krijgt het perfect eetbare blik tomatenpuree van jou een kans of gaat het recht de vuilbak in?

‘Ten minste houdbaar tot 2014’ geeft aan dat er na 2014 een zekere vermindering van kwaliteit is (minder smaak, geur of kleur, bv. de witte, maar totaal onschadelijke uitslag op melkchocolade). Deze etenswaren kunnen gerust nog meerdere dagen (yoghurt) en soms zelfs meerdere maanden (koffie, conserven, thee, snoep, frisdrank …) over tijd worden gegeten. Ze mogen na datum ook nog verkocht worden, weliswaar op eigen risico van de verkoper. De algemene regel is: vertrouw op je zintuigen.



Tip 2: Check je voorraad- en koelkasten voordat je gaat winkelen en stel een boodschappenlijstje op.

Vermijd voedingswaren in de supermarkt te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je kijkt best eerst in de voorraad- en koelkasten en stelt vervolgens een boodschappenlijstje op.

Bewaar ook best niet al te veel producten in de voorraad. Eet je voorraadkast en diepvries eens leeg en maak vervolgens een lijstje van de producten die je echt op voorraad wilt hebben. Producten die sneller vervallen leg je dan vooraan in je kast.



Tip 3: Kook niet te veel en pas je porties aan.

Houd goed bij hoeveel je nodig hebt van bepaalde producten, en schrijf dit eventueel op in een notaboekje. Het is geen goede gewoonte om telkens eten over te hebben. Laat mensen ook zelf hun eten opscheppen, dan nemen ze wat ze lusten en op krijgen.



Tip 4: Bewaar verse groenten op de juiste plaats.

Groenten en fruit die veel zon gekregen hebben, bewaar je beter niet in de koelkast. Tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s, courgettes, maar ook groenten zoals wortels en ajuinen bewaren het best in de voorraadkast.



Tip 5: Kook of bak producten die niet lang meer houdbaar zijn.

Als je ze vervolgens snel laat afkoelen en verpakt, kan je ze langer bewaren in de koelkast. Groenten kan je blancheren en invriezen.



Tip 6: Hang uit welke restjes je nog in huis hebt.

Houd bij op een schrijfbord welke restjes gekookt voedsel, charcuterie en fruit er in de koelkast zitten. Zo kunnen alle huisgenoten er rekening mee houden en ervoor zorgen dat de restjes opgeraken. Ga creatief om met restjes. Je kan ze verwerken in gewonnen brood, groentetaarten, curry’s, stoofpotjes, soep …

Heb je toch nog eten dat je weg wilt gooien?

Geef het aan de kippen, doe aan thuiscomposteren of gooi het voedsel in de GFT-zak. Zo voorkom je dat het verbrand wordt. In de vorm van compost kan het afval opnieuw als voedsel dienen.


Meer vind je in de Vlaco brochure over voedselverlies.